woensdag 18 april 2012

Joods Krakow

Joods Krakow, ook wel Krakau genoemd, is na Warschau de grootste stad van Polen met in 2008 765.441 inwoners.
Het is de voormalige hoofdstad van Polen en wordt gezien als één van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Daarom wordt het ook wel de Florence van Polen genoemd. Volgens velen is Krakow één van de mooiste steden van Europa. De stad kwam als één van de weinige steden in Europa ongeschonden de tweede wereld oorlog door.

Krakow ontstond op de rond de heuvel de Wawel. De stad werd een kruispunt van oude handelswegen. De Poolse koningen resideerden gedurende vijf jaar op een op de Wawel. Een van deze koningen was Casimir de Grote. Hij stichtte in 1364 een nog steeds bestaande universiteit. Deze is op die van Praag na, de oudste in Midden-Europa.

In Polen was men voor de 13e eeuw niet bekend met de toenmalig moderne betekenis. Krakau was dan ook een marktplaats bij een vorstelijke residentie. Deze ‘moderne’ samenleving paste niet in Polen, maar de vorsten zagen in dat de primitieve economie van Polen alleen tot bloei zou komen als de ondernemende burgers zich in vrijheid konden ontplooien. De marktplaatsen werden uiteindelijk wel tot stad verheven, maar er werd besloten om in die nieuwe steden het Poolse recht niet aan te passen. Het buitenlandse stadsrecht zou ingericht moeten worden, zodat Polen daar geen beroep op kon doen, zodat zij niet aan het gezag van de adel zouden kunnen onttrekken door naar die stad uit te wijken.

In 1257 werd in Krakow het Maagdenburger recht als charter overgenomen. Krakow werd voorlopig bevolkt met buitenlanders, afkomstig van het Duitse Rijk. In de 13e en 14e eeuw bestond de stad dan ook voornamelijk met mensen van Duitse afkomst. Pas later werd ook aan Polen het stadsburgerrecht toegestaan. In de 16e eeuw zal Krakow ook cultureel een Poolse stad worden en nam de adel ook zijn plaats in tussen de andere burgers. Tot de 16de eeuw werd eer vooral Duits gesproken, dit kwam ook door de sterke handelsrelaties met het Duitse Rijk.

Krakow werd bij de Derde Poolse Deling van Oostenrijk, maar werd in 1809 veroverd door Napoleon en werd zo toegevoegd aan Warschau. Dit werd na de val van Napoleon toegekend aan Rusland en Pruisen op het Congres van Wenen. Mensen waren het niet eens over Krakow en werd dit gebied tot vrije, onafhankelijke en strikt neutrale stad verklaard. Dit gebeid werd in 1846 door Oostenrijk geannexeerd. Pas na de Eerste Wereldoorlog in 1919 werd de stad weer Pools.

Ook was Krakow tijdens de Tweede Wereldoorlog de hoofdstad van het nazi-Duitse General-Gouvernement en woonde Hans Frank in de Wawel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten